Sarjakuvapajailua Utopia-klubilla

Verkostomme ihmisistä kolme, kaksi muuta ja allekirjoittanut, Anna, olimme 27.6. eli Pride-viikon lopulla toimintakeskus Hapessa Utopia -iltaklubilla vetämässä sarjakuvapajoja. Eka ja toka paja pyörivät yhtaikaa pöydän ääressä muutaman tunnin klubin alusta, oma pajani kahvilan tiloissa sen sulkeuduttua.

Ekan pajan otsikko oli ”Jos olisin…”. Jos olisin -harjoituksessa ajatellaan itselle jokin ominaisuus, jota ei todellisuudessa ole, mutta joka olisi synnynnäinen tai auttamaton; ominaisuus, jolle ei voisi mitään. Elämästä tämän ominaisuuden kanssa tehdään sarjakuva.

Samaan aikaan tämän kanssa pyöri kollaasipaja, jossa hyödynnettiin aikakauslehtien usein kovin kapeaa tapaa hahmottaa sukupuolta ja sukupuolirooleja leikkelemällä hahmot uusiksi yhdistelmiksi, tilanteiksi, ja parhaimmillaan täydentämällä niitä vielä puhekuplilla.

Viimeinen eli minun pajani pyöri otsikolla ”Mikä sukupuoli?”. Työvälineinä oli kasa vaatteita ja tablettitietokone. Vaatteita oli tarkoitus käyttää sarjakuvahahmoksi pukeutumiseen, teeman mukaisesti sukupuoliroolien haastaminen oli erittäin suotavaa. Riippumatta ja huolimatta biologisesta tai sosiaalisesta sukupuolestamme pukeutumiseen liittyy paljon latauksia. Sukupuoleen pukeudutaan, vaikka kyseessä olisi ”omakin” sukupuoli. Conchita Wurst -tyyppiset ilmiöt kertovat siitä, miten syvälle latautuneita sukupuolirooleihin sidotut ulkonäköoletukset ovat. Jotkut saattavat kokea näiden roolien haastamisen loukkaavana, monille taas ahdistavampia ovat nimenomaan yhteiskunnan asettamat paineet sukupuolittuneen ulkonäön suhteen. Pajani tarkoitus oli lähestyä näitä aiheita kevyesti, pitää hauskaa kliseisten sukupuoliroolien kustannuksella.

Tällainen meininki pajoissa oli:

Kollaasipajassa syntyi tällaisia töitä:

(Huomatkaa myös taustalla tapahtuva aktiviteetti extravalonpitelyineen)

Tässä ”Mikä sukupuoli?” -pajani ohjeistusläpyskä:

Ja tässä mun pajassa otettuja kuvia:

Ekat viisi kuvaa sarjispajoista saatu Utopian blogista ja ne on ottanut Meri Hyöky

Loput ovat minun ottamiani, hahmot kuvattavien luomia ja heidän luvallaan julkaistu. Kiitämme Utopiaa kuvista ja kutsusta, sekä kaikkia pajojen osallistujia. Ilta oli hieno.

Sateenkaarevin, ylpein ja utopiahenkisin terveisin Anna: