Yläfemma & Alafemma: FEMSKT jakoi ruusuja ja risuja. Å-festille rahapalkinto!

yla-ja-alafemma-pienempi-web

Läpsistä!

Olemme seuranneet kiinnostuksella Angoulêmen sarjakuvafestivaalin pääpalkinnosta käytyä keskustelua. Euroopan suurin sarjakuvafestivaali ei vuonna 2016 kelpuuttanut 30 ihmisen ehdokasasetteluunsa ainuttakaan naistekijää. Tämä poiki tapahtumalle aikamoisen PR-katastrofin boikotteineen. Toisaalta se herätti paljon tervetullutta julkista keskustelua naisista ja muista vähemmistöistä sarjakuva-alalla.

Maailma muuttuu ja suuri osa sarjakuvan lukijoista, opiskelijoista ja nuorista tekijöistä on naisia. Esimerkiksi Ruotsissa naisten parempi huomioiminen niin lukijoina kuin tekijöinä on tuonut alalle aivan uutta elinvoimaisuutta.

Tänä vuonna palkitsimme uudella huippuvirallisella palkinnollamme kotimaisia sarjakuvafestivaaleja. Seuraavalla kerralla vuorossa jotain aivan muuta!

YLÄFEMMA on kunniapalkinto tasa-arvoisen sarjakuvan edistämisestä

Voittaja on vuonna 2015 perustettu Porvoon sarjakuvafestivaali, Å-fest. Olemme ilolla panneet merkille, että se on avoimen tasa-arvoinen ja feministinen sarjakuvatapahtuma.

Miten monella sarjisfestarilla on promokuvana pussailevia sotilaita?

Miten monella sarjisfestarilla on promokuvana pussailevia sotilaita? Kuvitus: Richard Jensen / Å-fest

Paikallisten aktivistien aloittama sympaattinen festivaali osoittaa, että pienilläkin resursseilla voi tehdä asioita hyvin ja mietitysti. Å-fest on nyt kahden ensimmäisen vuotensa aikana tuonut vähemmistöjen ääniä esiin siitä numeroa tekemättä. Vieraina, puhujina ja näyttelyissä on ollut kiitettävästi naisia, maahanmuuttajia ja sukupuolivähemmistöjä. Myös esimerkiksi ruokavalikoimassa on huomioitu kivasti erilaiset ruokavaliot.

Palkintosumma on viisi euroa vapaavalintaisesti törsättäväksi. Onneksi olkoon Å-fest!

image

Palkintorahat ja -ruusut.

ALAFEMMA on kunniattomuuspalkinto, kun toivoisimme vähän enemmän yritystä

Kemin sarjakuvapäivät – tuo myyttinen, legendaarinen tapahtuma, suomalaisen sarjakuvan Sodankylä, Woodstock ja Cannes. Jo 1980-luvulta asti on maailman sarjakuvaväen katse kohdistunut yhden viikonlopun ajaksi tähän pieneen pohjoiseen kaupunkiin. Palkintoja jaetaan, maljoja kohotellaan ja sarjakuvan ilosanomaa viedään uljaasti ja ennakkoluulottomasti eteenpäin.

Valitettavasti tapahtuma on jäänyt hieman menneeseen maailmaan. Kun ensimmäinen luonnos sarjakuvapäivien vuoden 2015 ohjelmasta julkaistiin, olivat asiantuntijavieraina Aapo, Jukka, Ilpo, Thomas, Jarkko ja Tuomo. Seurasi pienimuotoinen somekohu, mutta myöhemmin vieraaksi julkistettiin onneksi myös Sanna.

Aikana, jolloin valtaosa sarjakuvan opiskelijoista on naisia, tuntuu nuorisolle suunnatun tapahtuman puhujien sukupuoli- ja myös ikäjakauma vähintäänkin vinoutuneelta. Vaan ei sarjakuvapäivät ennenkään ole juuri naisilla keulinut. Katsotaanpa Kemissä perinteisesti jaettua Lempi-palkintoa. Vuosina 1987-2013 sen sai 62 miestä – ja kuusi naista.

grand-pricks

Tykkäämme piirakkadiagrammeista… nam, piirakkaa.

Kaikkein arvostetuimman Lempi Grand Prix -palkinnon ovat vuosien varrella saaneet Harri, Veikko, Tarmo, Hannu, Petri, Juhani, Harto, Hannu, Ari, Heikki, Kalervo, Timo, Mauri, Jukka Keijo, Pauli, Hannu, Matti, Ville, Heikki, Petteri, Hannu ja Ilpo – ja ihmeen vuonna 2004 Kati. Merkillepantavaa on, että palkintopystin Lempi-hahmo itse kuitenkin on nainen!

Vuonna 2016 ei ole enää tilaa “all male” -sarjakuvatapahtumille. Tästä ystävällisenä muistutuksena myönnämme ensimmäisen Alafemma-palkinnon Kemin sarjakuvapäiville. Kukoistakoon ja jatkukoon Kemin sarjakuvaperinne entistä tuoreempana, tasa-arvoisempana ja monimuotoisempana!

Tällä kertaa tuli risu.

Tällä kertaa tuli risu.

Tämä kuva nauratti meitä viime vuonna. Kaisa Leka / Å-fest

Tämä kuva nauratti meitä viime vuonna. Kuvitus: Kaisa Leka / Å-fest

Lisätietoa täältä ja haukut tänne kiitos: sarjakuvafeministit@gmail.com. Palkinnot jaettiin Å-festissä 13.2.16. Aika lähelle meni siis palkinto, mutta menköön!