Viime vuoden Jemma-festivaaleilla saimme tutustua hollantilaiseen sarjakuva-aktivisti B. Carrotiin, joka on myös yksi Amsterdamissa järjestettävän, feministisen F-word-festivaalin primus motoreista. Kun B. Carrot ehdotti Femsktille osallistumista F-wordin sarjakuvanäyttelyyn, vastausta ei tarvinnut empiä. Näyttelyyn saatiin sopivasti tuoreita töitä Namifetsi-zinen tekijöiltä. Esille valikoituivat lopulta Essi Kakkolan, Apila Pepita Miettisen, Niko-Petteri Nivan ja Jiipu Uusitalon sarjakuvat sekä Aikku Meuran Namifetsille tekemät kannet. Festivaaleille Femskitä edustamaan reissasi Verna Kuutti, joka käytti tilaisuuden hyväksi nuuskiakseen, minkälaisista aineksista feministinen festivaali rakentuu tulppaanien ja polkupyörien maassa.B. Carrot
Kaksipäiväinen F-word festivaali järjestettiin lokakuussa kolmatta kertaa, ja kävijöitä MKZ-kulttuurikeskuksessa oli viikonlopun aikana parisen sataa. B. Carrotin mukaan Hollannin aktivistiskene on ollut pitkään varsin yhdenmukainen, ja esimerkiksi talonvaltausliikettä on moitittu valkoisuudesta. Viime vuosina riveissä on kuitenkin näkynyt ilahduttavaa monimuotoistumista. F-wordin lähes kauttaaltaan ilmaiseen ohjelmaan otti osaa niin talonvaltaajia, opiskelijoita, queer-aktivisteja, antirasismiliikkeen edustajia, taiteilijoita kuin satunnaisia ohikulkijoitakin. Monissa workshopeissa sivuttiin intersektionaalisuutta ja pohdittiin, miten esimerkiksi antirasistisessa toiminnassa voitaisiin ehkäistä myös sukupuoleen ja seksuaalisen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää – unohtamatta luokkaan tai kykyihin liittyviä kysymyksiä.
Yksi kiinnostavimmista workshopeista oli, yllätys yllätys, Jyväskylän yliopiston tohtoriopiskelija Ana Kavouran alustus sukupuoleen liittyvistä neuvotteluista kamppailulajeissa. Ana on väitöstutkimuksessaan pyrkinyt selvittämään, minkälaisilla strategioilla kamppailulajeissa vähemmistönä olevat naiset voivat parantaa asemaansa ja arvostustaan tatamilla (Spoiler alert: siihen liittyy naisten välinen solidaarisuus ja huumori). Avartavia keskusteluja olivat myös johdanto feministiseen pornoon ja keskustelu tyttö/femmevihasta.
Keskusteluun painottuneiden workshopien lisäksi F-wordissä oli tarjolla elokuvaesityksiä, kirja- ja sarjakuvaständejä, vaihtoon perustuva ilmaiskauppa, performanssipaja, itsepuolustusopetusta sekä vegaanisia herkkuja. Viikonlopun aikana saattoi myös hankkia itselleen solidaarisuustatuoinnin, jonka tuotot menivät Chileen. Illalla suhteellisen vakavamielinen tunnelma vaihtui hippalointiin vaihtoehtomusiikkiin erikoistuneessa Occiissa, jossa järjestettiin mm. femiokea eli feminististä karaokea.
Sarjakuvia oli esillä sekä Occiin että MKZ:n tiloissa, joten niille riitti lukijoita jatkuvasti. Näyttelyyn osallistui tekijöitä Suomen ja Hollannin lisäksi mm. Saksasta, Belgiasta, Portugalista ja Ruotsista, ja sekä töiden laatu että monipuolisuus olivat todella ilahduttavia. Sarjakuvien spektri ulottui taidesarjakuvasta pamflettiin ja aihepiirit queer-erotiikasta perheväkivaltaan. B. Carrot arveli kokoavansa töistä vielä erillisen julkaisun, sen verran tasokasta materiaalia oli kyseessä. Koska paikan päälle oli päässyt useampi sarjakuvantekijä, järjesti B. Carrot viikonlopun aikana spontaanin sarjakuvakeskustelun, jossa vertailtiin kokemuksia esimerkiksi syrjinnästä eri maiden sarjakuvamarkkinoilla. Ensi vuonna tällainen paneeli on toivon mukaan myös virallisessa ohjelmassa, samoin kuin jonkunlainen sarjakuvapaja. Femskt kiittää inspiroivasta viikonlopusta ja ilmoittautuu vapaaehtoiseksi myös ensi vuoden F-wordiin!
F-word: Fantastic Feminist Festival, 2-4.10.2015
Teksti: Verna Kuutti