FEMSKT osana International Girl Gangia Angoulêmen sarjisfestareilla

Feministinen sarjakuvatoiminta osallistui tänä vuonna Ranskassa 44:n kerran järjestetyille Angoulêmen sarjakuvafestivaaleille 26.-29.1. (Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême). Festivaalia pidetään Euroopan suurimpana sarjakuvatapahtumana. Angoulêmen kaupunkiin kerääntyy festivaalin aikana yli 200 000 kävijää, eli tuplasti enemmän kun kaupungissa on vakituisia asukkaita! Paikalla on tuhansia kustantajia, sarjakuvataiteilijoita, sarjakuvafaneja, toimittajia ja muita toimijoita. Festivaalilla on lukuisia messuosastoja ja virallisessa ohjelmassa näyttelyitä, seminaareja, paneelikeskusteluita, työpajoja, esityksiä jne. Festivaalilla jaetaan vuosittain myös merkittävä elämäntyöpalkinto sarjakuvan parissa työskentelevälle henkilölle. Vuonna 2016 festivaali joutui mediakohun keskelle, koska se ei alunperin ollut listannut yhtäkään naisehdokasta palkinnon saajaksi.

GirlGangEncyclopedia_JennWoodall

Viime vuoden kohun jälkeen eri maiden feministisen sarjakuvakentän toimijat päättivät lyöttäytyä yhteen ja osallistua Angoulêmen sarjakuvafestivaaleille International Girl Gang –ryhmänä. International Girl Gang -ryhmään kuului FEMSKTin lisäksi  kokoon kutsujana toiminut chicagolainen Ladies Night Anthology sekä englantilaiset Comic Book Slumber Party  ja Laydeez do Comics. International Girl Gang sekä osallistui festivaalin viralliseen ohjelmaan että järjesti  itsenäisesti monenlaista ohjelmaa ympäri kaupunkia virallisen ohjelman ulkopuolella.

IMG_7699

Osa porukasta International Girl Gangin myyntipöydän takana: Alice Urbino, Hannah Jerry Chapman, Apila Pepita Miettinen, Lauren Burke, Marie Lou Siddal ja Megan Byrd.

pöytä

Myyntipöydän antimia

pöytä2

International Girl Gang julkaisi festarin yhteydessä The International Girl Gang Encyclopedia zinen, jossa on sarjiksia yli 30 tekijältä kaikista International Girlg Gangiin kuuluvista verkostoista. Tätä zineä ja paljon muuta feminististä sarjakuvaa oli festivaaleilla myynnissä International Girl Gangin yhteisellä myyntipöydällä festivaalialueen Alternative-teltassa. Pöydässä oli myös FEMSKTiläisten  festariedustajien Emmi Valveen, Taina Hakalan, Johanna Rojolan, Apila Pepita Miettisen ja Hanna-Pirita Lehkosen sarjakuvateoksia ja printtejä sekä FEMSKTin englanninkielistä Namifezi-zineä.

International Girl Gang järjesti festareilla myös sarjakuvanäyttelyn, jossa oli esillä sarjakuvia kaikilta ryhmään kuuluvilta verkostoilta. Femsktiläisiltä oli esillä Apilan, Hanna-Piritan, Tainan ja Emmin teoksia. Avajaisia juhlittiin festivaalin toisena iltana torstaina. Paikalle tuli paljon ihmisiä ja tunnelma oli hyvä! Samana iltana järjestettiin myös muiden sarjakuvanäyttelyiden avajaisia ympäri kaupunkia.

IMG_1934

avajaiset

Avajaistunnelmaa

avajaiset2

International Girl Gang! Rachael Ball, Apila, Emmi Valve, Alice, Hanna-Pirita Lehkonen, Hannah, Lauren, Charlotte Bailey; Sarah Lightman, Taina, roju, Megan.

Ohjelmassa oli myös International Girl Gangin järjestämä paneeli epätasa-arvosta sarjakuvakentällä ja feminististen toimijoiden keinoista muuttaa alan epätasa-arvoisia rakenteita. Femsktiläisistä paneelissa oli puhumassa Johanna Rojola. Paneelia oli tulossa seuraamaan niin paljon katsojia, että yli puolet jäi ulkopuolelle. Koska suurempaa tapahtumatilaa ei löytynyt, paneelin vetäjä Sarah Lightman päätti jakaa alkuperäisen kahden tunnin ohjelmapaikan kahtia ja järjestää kaksi perättäistä tunnin keskustelua. Ensimmäisestä keskustelusta ulos jääneet jonottajat odottivat tunnin ja yleisö täytti salin viimeistä paikkaa myöten vielä toiseen kertaan. Tasa-arvo sarjakuva-alalla selvästi kiinnostaa viime vuoden tapahtumien jälkeen.

IMG_7713

Tiivis tunnelma paneelissa

FEMSKT osallistui festareilla myös Questioning Sexism in Comics. Practice and Research: France; Finland; UK; USA” –seminaaripäivään. Päivän aikana eri feminististen verkostojen edustajat pitivät puheenvuoroja ja kertoivat omia näkökulmiaan ja kokemuksiaan sarjakuvakentästä ja siellä työskentelystä. Päivän aikana keskusteltiin paljon, ja oli todella mielenkiintoista kuulla ajatuksia niin monenlaisista näkökulmista. Paikalla oli esimerkiksi sarjakuvaopiskelijoita, opettajia, sarjakuva-ammattilaisia, toimittajia jne. Lisäksi päivän aikana pidettiin työpajoja: keskusteluiden pohjalta tehtiin yhteisöllisesti piirrettyjä zinejä. Pienlehtien piirtäminen on hyvä tapa jatkaa syntynyttä keskustelua!

seminaari

Seminaaripäivän zine-askartelua

Viimeisenä festaripäivänä osa FEMSKTtiläisistä siirtyi Pariisiin FEMSKTin järjestämää Le Monte-en-L’Air -kirjakaupassa pidettävää tapahtumaa varten. Illan aikana Taina Hakala luki katkelman teoksestaan Ajan kulumisesta sekä suomeksi että ranskaksi. Lukuesityksen jälkeen tarjolla oli juotavaa ja pikkusyötävää ja aikaa keskustella ja  tutkia kirjakaupan mahtavaa sarjakuva ja zineosastoa. Suositus tälle kirjakaupalle jos liikkuu Pariisissa päin!

Näyttökuva 2017-03-03 kello 11.42.18

Roju ja Taina aloittamassa kirjakauppatapahtumaa

kirjakauppa2

Minimyyntipöytä kirjakauppatapahtumassa

kirjakauppa

Keskustelua ja kirjakaupan valikoimaan tutustumista lukuesityksen jälkeen

Kiitos Koneen Säätiölle matkan tukemisesta! Oli mahtavaa päästä osallistumaan festareille ja järjestämään ohjelmaa osana The International Girl Gangia ja ennenkaikkea tutustua uusiin feministisiin sarjakuvatoimijoihin eri puolilta maailmaa. #rohkeatekijä #intlgirlgang

Muiden Int’l Girl Gangin jäsenten postauksia tapahtumasta:
Taina Hakalan matkaraportti

Broken Frontier -nettilehti sarjakuvasta (englanniksi)

Johanna Schipper Questioning Sexism in Comics -seminaaripäivästä (ranskaksi)

Ranskalainen feministinen sarjakuvaverkosto Créatrices de bd contre le sexisme

edit 3.3. 2017: lisätty linkkejä