Keskustelu- ja käsikirjoitusilta

Eilen kokoonnuttiin paikallepäässeiden seitsemän sarjisfeministin voimin keskustelemaan yhteiskunnallisesta sarjakuvasta. Kiinnostavia ja tärkeitä aiheitahan riiittää, tähän mennessä listattu mm:

-työelämän epäkohdat, työttömän kohtelu -tästä byrokratiaviidakostahan on monella luovankin työn tekijällä kokemusta. Tasa-arvo työelämässä?

-seksuaalinen häirintä, tästäkin lienee monella omia kokemuksia joita voi käyttää käsikirjoituksessa. Etenkin haluaisimme saada tästä aiheesta sarjakuvia nuorten ulottuville koska nuorena ja kokemattomana saattaa olla vaikeaa selvittää itselleen mitä oikein tapahtui, miksi ja törkeästä kohtelusta yllättävän helposti syyttää itseään. Jos lukee omia kokemuksiaan vastaavia tarinoita olisi ehkä helpompi saada asioihin näkökulmaa. HS:n kuukausiliitteessä oli juuri pitkä juttu hyväksikäytöstä: http://www.hs.fi/kuukausiliite/Mies+etsi+poikia+homosivustolla+/a1402019858854

-slutshaming, tuplanormit, eli esim. seksuaalisesti aktiivisten naisten huorittelu

-naiseuden normit, ihanteet ja paineet, nainen ja kuluttaminen, historian saatossa muuttuneet ihannenaisen kuvat

-tasa-arvokasvatus, onko pojille ja tytöille eri säännöt? Onko pakko olla selkeästi poika tai tyttö?

-tasa-arvo miesten kannalta, isyysvapaan käyttö, miehen monipuolistuvat roolit, isä erotilanteessa

-käytännönläheiset sarjakuvat esim. turvallisen tilan ohjeet julisteena, sarjakuva feministisestä itsepuolustuksesta (tässä UtopiaHelsingin linkissä perinpohjainen kirjoitus turvallisen tilan periaatteista: http://utopiahelsinki.wordpress.com/2013/03/14/turvallisemmat-tilat-2/

-maahanmuutto, rasismi, tässä voisi käyttää tiukkaa tilastofaktaa http://www.hs.fi/kotimaa/a1399170231462

-syrjintä, vihapuhe

-historia, historiaan jälkensä jättäneet naiset ja miksi heitä on niin vähän?!

Kokoontumiset

Aihekirjo on siis varsin laaja. Kokoontumiset jatkuvat nyt kesällä Sarjakuvakeskuksella, kiinnostaa, seuraa keskustelua Facebookissa https://www.facebook.com/groups/femicomix/  Tapaamisiin on tervetullut jos aiheet ja sarjakuva kiinnostaa, ei tarvitse olla sarjakuvantekijä, innostus riittää! Myös miehet ovat tervetulleita, feministi ja antirasisti pitää kuitenkin olla. Kirjoittajat ja muiden taiteenalojen tekijät ovat myös erittäin tervetulleita, yhteistyö on antoisaa! 

Työskentely

Ajatus on että halukkaat vuorollaan valitsevat erilaisia harjoituksia tehtäväksi. Millainen harjoitus on ollut sinulle hyödyllinen, tai haluaisitko kokeilla jonkin työpajan vetämistä? Tässä on siihen hyvä tilaisuus! Jokaiselle kerralle valitaan myös kirjoitustehtävä niille jotka haluavat vain käsikirjoittaa, eikä piirtää. Mieluusti toki rohkaisen aina kaikkia myös piirtämään jos suinkin huvittaa, vaikkei taitoja vielä olisikaan, mutta olisi myös loistavaa jos tämän myötä syntyisi lisää sarjakuvan käsikirjoittajia, joita ei Suomessa liiemmälti liene. Edelleen korostan että mukaan saa tulla ilman erityisempiä taitoja, kiinnostus aiheeseen riittää : )

Tulevaisuus

Uskon että yhteistyö erilaisten toimijoiden kesken kannattaa, on esim. Normikriittinen verkosto, ARX-antirasistinen verkosto, kaikille kulttuuria mahdollistava Utopia Helsinki ym. Ihmisten tapaaminen ja ajatusten vaihto aina virkistää, sarjakuvaa kun tulee monesti puurrettua yksinään. Vaikka näiden käsikirjoituspajojen tarkoitus on työstää tarinoita ja kehittää tälläistä yhteistyöskentelyn muotoa, toinen olennainen osa hommaa mielestäni olisi myös miettiä missä syntyviä sarjakuvia voisi julkaista, mihin projekteihin voi hakea mistäkin apurahaa, residenssiä tm. Koska olennainen osa feminismiä on myös saada tehdystä työstä palkkaa, eikös?

annaolga