Maaliskuussa 2015 kokoontui Naisunionin FEMSKT:lle myöntämään sarjakuvafeministien residenssiin, Villa Saliniin n. 30 sarjakuvantekijää, joista kuusi ruotsalaisesta Dotterbolagetista, loput Suomesta.
Residenssissä piirrettiin, esiteltiin omia töitä ja saatiin palautetta ja kannustusta, verkostoiduttiin ja osallistuttiin innolla monipuoliseen ohjelmaan.
Ohjelmassa oli mm. käännöspaja Hannele Richertin ja Taina Hakalan ohjauksessa, Hanna-Pirita Lehkonen veti piirtäjän jumppaa ja portfoliopotpurissa sai esitellä omia projekteja.
Portfoliopotpurissa päästiin tutustumaan mm. Verna Kuutin opinnäytetyöhön, jonka aiheena on lääkkeet, mielenterveys ja dokumentointi (5 min sarjakuvapäiväkirjaa päivittäin), Kukka-Maria Kiurun tulevaan albumiin alopeciasta, joka on karvatupet arpeuttava, eriasteista kaljuuntumista aiheuttava sairaus- ja sen vaikutuksista elämässä, sekä piirtäjä Laura Ukkosen ja käsikirjoittaja Bertha O:n Voima-lehdessä ilmestyneeseen sarjakuvaan Yksityisasia, jonka aihepiirinä ovat kuukautiset, kohtu ja yhteiskunnan ote siitä, sekä lapsettomuus.
Yhteistyökumppanimme Mustikka-kollektiivi järjesti iskupuheen aiheesta ”Miten visualisoida queer-aikaa”, jonka jälkeen piirrettiin visualisointeja erilaisista tavoista hahmottaa aikaa lineaarisen aikakäsityksen sijaan.
Malin Gustavsson Normkritisk Nätverkistä alusti aiheesta ”Turvallinen tila – Safe space”,-jonka jälkeen ruohonjuurisarjakuvan lähettilään, Hanna Arvelan ohjauksessa tehtiin muutamassa tunnissa sarjakuvia aiheesta.
Utopia-aktiivit järjestivät Radikaalit ristipistot -työpajan ja ARX antirasistinen verkosto alusti todella mielenkiintoisesti aiheesta ”Sananvapaus ja valta”.
Residenssipäiviin mahtui myös sarjakuvan lukuesitys Maikki Friberg -kodissa, Naisunionin tarjoamissa tiloissa. Lukuesityksessä sarjakuva heijastetaan ruuduiksi pilkottuna valkokankaalle ja repliikit, kertojanäänet sekä äänitehosteet luetaan dramatisoidusti.
Esityksessä luettiin Dotterbolagetia edustavien Sling Lindhin, Karolina Bångin ja Helena Strömbergin sarjakuvia ruotsiksi ja käännöspajassa tehtyinä suomennoksina. Suomen- ja englanninkielisiä sarjakuvia luettiin Kukka-Maria Kiurulta ja Taina Hakalalta ja piirtäjä-käsikirjoittajakaksikolta Laura Ukkonen & Bwertha O.
Lukijoina olivat Sling Lindh, Karolina Bång, Helena Strömberg, Kukka-Maria Kiuru ja Taina Hakala.
Residenssin yhtenä tavoitteena oli myös luoda hierarkiavapaa kohtaaminen, jossa jokainen tuntee itsensä tervetulleeksi ja oikeutetuksi osallistumaan, kommentoimaan ja toimimaan riippumatta siitä onko aloittelija vai kokenut tekijä.
Residenssissä syntyneistä töistä pidettiin näyttely Feministiska serier – Feministinen sarjakuva MWG, Måndagsklubben Window Gallery -ikkunagalleriassa Helsingin Vallilassa.