Kierrätysharjoitus

Eilisessä käsikirjoitusillassa tehty pikainen harjoitus. Jokaiselle A4-paperi joka jaetaan neljään ruutuun. Jokainen kirjoittaa jonkinlaisen tarinan, dialogin tai monologin paperiinsa, kaikkiin neljään ruutuun tulee siis tekstiä. Piirtämiselle on jätettävä tilaa, jos teksti on dialogi tai sisältää sekä puhetta että ”kertojanääntä” kannattaa tekstit erotella esim. puhekupliin. Ensin voi kirjoittaa suttupaperille ja miettiä tekstin jakamista neljään osaan. Tekstiä kannattaa olla suht vähän. Aikaa 15 min.

Seuraavaksi paperit vaihdetaan, jokaisella on nyt siis jonkun toisen kirjoittama teksti. Nyt piirretään hahmot, tai jos hahmot eivät tunnu sopivan tekstiin niin jokin esinekin käy. Mutta taustaa ei vielä piirretä! Aikaa vaikkapa 20 min. Ei tarvi olla hienoa jälkeä!

Taas paperit vaihdetaan ja nyt saa piirtää taustan, aikaa taas sopivan niukasti ettei aleta nysväämään…

Tälläistä syntyi siis eilen. Nyt näitä voisi halutessaan tutkia yhdessä, valita kehityskelpoiset ja parannella. Tai tehdä uusiksi. Tämän harjoituksen ilo on siinä että saa jatkaa jonkun tekemissä raameissa eikä tarvitse itse pohtia sekä kuvaa että tekstiä samaan aikaan. Ja on mukavaa nähdä mitä muut piirtävät omaan tekstiin.
 1.teinityttöjen häirinnästä koulu/puisto/kaupunki 2.miksi näytät tuolta?

3.Miksi sanot noin, miksi kävelet noin? 4.Sinä häiritset minua huutaa pojat ja miehet ja äidit ja kaikki 1.Mediassa hölistään 2.siitä että Vapaavuori jäi ilman tuolia                                               3. minustakin on tärkeä juttu kuinka paikkoja jaetaan ja kuinka kaikki pääsee 4.mukaan

1.Jag vill gå i skolan 2. Jag vill sätta fröer i marken                                                               3. Jag vill att mitt liv skall aldrig ______? av ett krig                                                              4. Jag vill arbeta för jorden utan hav som stiger. Magur(?) som ej blir mätta och ett liv med som går framåt rätt spår, mot ljuset.

 1. Nuoria istuu piknikillä 2.”Minun mielestäni NAISTEN ei tarvitse käyttää alushousuja ollenkaan, se olisi niin SEKSIKÄSTÄ.”                                                                                      3. ”Tiesitsä että niitä käytetään siksi että sieltä pillusta usein tulee jotain nesteitä…?! Päällysvaatteet pitäis sit vaihtaa joka päivä.” 4. Puhutpa sä ällöttävistä asioista, HYI.” 1. Se on se Riku semmonen siviilipalvelusmies. Nyt se sai lapsen. Hyvähän se, mutta eivät meinaa kastaa ja antavat äidin sukunimen. 2. Jos ihan rehellisiä ollaan niin entiedä mitä sanoisin. 3. Tästä voi seurata jotain hirveää! Jos ei muuta niin Venäjä varmaan miehittää Suomen! Minun täytyy suojella niitä. 4. Minä vien niille Suomen lipun! Sellaisen lahjan ne varmasti haluavat.

Keskustelu- ja käsikirjoitusilta

Eilen kokoonnuttiin paikallepäässeiden seitsemän sarjisfeministin voimin keskustelemaan yhteiskunnallisesta sarjakuvasta. Kiinnostavia ja tärkeitä aiheitahan riiittää, tähän mennessä listattu mm:

-työelämän epäkohdat, työttömän kohtelu -tästä byrokratiaviidakostahan on monella luovankin työn tekijällä kokemusta. Tasa-arvo työelämässä?

-seksuaalinen häirintä, tästäkin lienee monella omia kokemuksia joita voi käyttää käsikirjoituksessa. Etenkin haluaisimme saada tästä aiheesta sarjakuvia nuorten ulottuville koska nuorena ja kokemattomana saattaa olla vaikeaa selvittää itselleen mitä oikein tapahtui, miksi ja törkeästä kohtelusta yllättävän helposti syyttää itseään. Jos lukee omia kokemuksiaan vastaavia tarinoita olisi ehkä helpompi saada asioihin näkökulmaa. HS:n kuukausiliitteessä oli juuri pitkä juttu hyväksikäytöstä: http://www.hs.fi/kuukausiliite/Mies+etsi+poikia+homosivustolla+/a1402019858854

-slutshaming, tuplanormit, eli esim. seksuaalisesti aktiivisten naisten huorittelu

-naiseuden normit, ihanteet ja paineet, nainen ja kuluttaminen, historian saatossa muuttuneet ihannenaisen kuvat

-tasa-arvokasvatus, onko pojille ja tytöille eri säännöt? Onko pakko olla selkeästi poika tai tyttö?

-tasa-arvo miesten kannalta, isyysvapaan käyttö, miehen monipuolistuvat roolit, isä erotilanteessa

-käytännönläheiset sarjakuvat esim. turvallisen tilan ohjeet julisteena, sarjakuva feministisestä itsepuolustuksesta (tässä UtopiaHelsingin linkissä perinpohjainen kirjoitus turvallisen tilan periaatteista: http://utopiahelsinki.wordpress.com/2013/03/14/turvallisemmat-tilat-2/

-maahanmuutto, rasismi, tässä voisi käyttää tiukkaa tilastofaktaa http://www.hs.fi/kotimaa/a1399170231462

-syrjintä, vihapuhe

-historia, historiaan jälkensä jättäneet naiset ja miksi heitä on niin vähän?!

Kokoontumiset

Aihekirjo on siis varsin laaja. Kokoontumiset jatkuvat nyt kesällä Sarjakuvakeskuksella, kiinnostaa, seuraa keskustelua Facebookissa https://www.facebook.com/groups/femicomix/  Tapaamisiin on tervetullut jos aiheet ja sarjakuva kiinnostaa, ei tarvitse olla sarjakuvantekijä, innostus riittää! Myös miehet ovat tervetulleita, feministi ja antirasisti pitää kuitenkin olla. Kirjoittajat ja muiden taiteenalojen tekijät ovat myös erittäin tervetulleita, yhteistyö on antoisaa! 

Työskentely

Ajatus on että halukkaat vuorollaan valitsevat erilaisia harjoituksia tehtäväksi. Millainen harjoitus on ollut sinulle hyödyllinen, tai haluaisitko kokeilla jonkin työpajan vetämistä? Tässä on siihen hyvä tilaisuus! Jokaiselle kerralle valitaan myös kirjoitustehtävä niille jotka haluavat vain käsikirjoittaa, eikä piirtää. Mieluusti toki rohkaisen aina kaikkia myös piirtämään jos suinkin huvittaa, vaikkei taitoja vielä olisikaan, mutta olisi myös loistavaa jos tämän myötä syntyisi lisää sarjakuvan käsikirjoittajia, joita ei Suomessa liiemmälti liene. Edelleen korostan että mukaan saa tulla ilman erityisempiä taitoja, kiinnostus aiheeseen riittää : )

Tulevaisuus

Uskon että yhteistyö erilaisten toimijoiden kesken kannattaa, on esim. Normikriittinen verkosto, ARX-antirasistinen verkosto, kaikille kulttuuria mahdollistava Utopia Helsinki ym. Ihmisten tapaaminen ja ajatusten vaihto aina virkistää, sarjakuvaa kun tulee monesti puurrettua yksinään. Vaikka näiden käsikirjoituspajojen tarkoitus on työstää tarinoita ja kehittää tälläistä yhteistyöskentelyn muotoa, toinen olennainen osa hommaa mielestäni olisi myös miettiä missä syntyviä sarjakuvia voisi julkaista, mihin projekteihin voi hakea mistäkin apurahaa, residenssiä tm. Koska olennainen osa feminismiä on myös saada tehdystä työstä palkkaa, eikös?

annaolga