Piirrä, kirjoita tai valokuvaa (tai tee video tai podcast!) aiheesta:
Avioliitto – patriarkaatin peruskivi vai tasa-arvon virstanpylväs?
Jaa somessa tunnisteella #femskthaaste ja pistä linkki kommentteihin.
Piirrä, kirjoita tai valokuvaa (tai tee video tai podcast!) aiheesta:
Avioliitto – patriarkaatin peruskivi vai tasa-arvon virstanpylväs?
Jaa somessa tunnisteella #femskthaaste ja pistä linkki kommentteihin.
Keekie from Muurla comics school worked as an intern with FEMSKT for two weeks. Here are some glimpses of what they got to do during the internship. Most of the time was spent on making a narrative infographic on how to organize your own Femidistro. We will make an english translation of that one in April, stay tuned!
Feministinen sarjakuvatoiminta osallistui tänä vuonna Ranskassa 44:n kerran järjestetyille Angoulêmen sarjakuvafestivaaleille 26.-29.1. (Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême). Festivaalia pidetään Euroopan suurimpana sarjakuvatapahtumana. Angoulêmen kaupunkiin kerääntyy festivaalin aikana yli 200 000 kävijää, eli tuplasti enemmän kun kaupungissa on vakituisia asukkaita! Paikalla on tuhansia kustantajia, sarjakuvataiteilijoita, sarjakuvafaneja, toimittajia ja muita toimijoita. Festivaalilla on lukuisia messuosastoja ja virallisessa ohjelmassa näyttelyitä, seminaareja, paneelikeskusteluita, työpajoja, esityksiä jne. Festivaalilla jaetaan vuosittain myös merkittävä elämäntyöpalkinto sarjakuvan parissa työskentelevälle henkilölle. Vuonna 2016 festivaali joutui mediakohun keskelle, koska se ei alunperin ollut listannut yhtäkään naisehdokasta palkinnon saajaksi.
Viime vuoden kohun jälkeen eri maiden feministisen sarjakuvakentän toimijat päättivät lyöttäytyä yhteen ja osallistua Angoulêmen sarjakuvafestivaaleille International Girl Gang –ryhmänä. International Girl Gang -ryhmään kuului FEMSKTin lisäksi kokoon kutsujana toiminut chicagolainen Ladies Night Anthology sekä englantilaiset Comic Book Slumber Party ja Laydeez do Comics. International Girl Gang sekä osallistui festivaalin viralliseen ohjelmaan että järjesti itsenäisesti monenlaista ohjelmaa ympäri kaupunkia virallisen ohjelman ulkopuolella.
International Girl Gang julkaisi festarin yhteydessä The International Girl Gang Encyclopedia zinen, jossa on sarjiksia yli 30 tekijältä kaikista International Girlg Gangiin kuuluvista verkostoista. Tätä zineä ja paljon muuta feminististä sarjakuvaa oli festivaaleilla myynnissä International Girl Gangin yhteisellä myyntipöydällä festivaalialueen Alternative-teltassa. Pöydässä oli myös FEMSKTiläisten festariedustajien Emmi Valveen, Taina Hakalan, Johanna Rojolan, Apila Pepita Miettisen ja Hanna-Pirita Lehkosen sarjakuvateoksia ja printtejä sekä FEMSKTin englanninkielistä Namifezi-zineä.
International Girl Gang järjesti festareilla myös sarjakuvanäyttelyn, jossa oli esillä sarjakuvia kaikilta ryhmään kuuluvilta verkostoilta. Femsktiläisiltä oli esillä Apilan, Hanna-Piritan, Tainan ja Emmin teoksia. Avajaisia juhlittiin festivaalin toisena iltana torstaina. Paikalle tuli paljon ihmisiä ja tunnelma oli hyvä! Samana iltana järjestettiin myös muiden sarjakuvanäyttelyiden avajaisia ympäri kaupunkia.
Ohjelmassa oli myös International Girl Gangin järjestämä paneeli epätasa-arvosta sarjakuvakentällä ja feminististen toimijoiden keinoista muuttaa alan epätasa-arvoisia rakenteita. Femsktiläisistä paneelissa oli puhumassa Johanna Rojola. Paneelia oli tulossa seuraamaan niin paljon katsojia, että yli puolet jäi ulkopuolelle. Koska suurempaa tapahtumatilaa ei löytynyt, paneelin vetäjä Sarah Lightman päätti jakaa alkuperäisen kahden tunnin ohjelmapaikan kahtia ja järjestää kaksi perättäistä tunnin keskustelua. Ensimmäisestä keskustelusta ulos jääneet jonottajat odottivat tunnin ja yleisö täytti salin viimeistä paikkaa myöten vielä toiseen kertaan. Tasa-arvo sarjakuva-alalla selvästi kiinnostaa viime vuoden tapahtumien jälkeen.
FEMSKT osallistui festareilla myös ”Questioning Sexism in Comics. Practice and Research: France; Finland; UK; USA” –seminaaripäivään. Päivän aikana eri feminististen verkostojen edustajat pitivät puheenvuoroja ja kertoivat omia näkökulmiaan ja kokemuksiaan sarjakuvakentästä ja siellä työskentelystä. Päivän aikana keskusteltiin paljon, ja oli todella mielenkiintoista kuulla ajatuksia niin monenlaisista näkökulmista. Paikalla oli esimerkiksi sarjakuvaopiskelijoita, opettajia, sarjakuva-ammattilaisia, toimittajia jne. Lisäksi päivän aikana pidettiin työpajoja: keskusteluiden pohjalta tehtiin yhteisöllisesti piirrettyjä zinejä. Pienlehtien piirtäminen on hyvä tapa jatkaa syntynyttä keskustelua!
Viimeisenä festaripäivänä osa FEMSKTtiläisistä siirtyi Pariisiin FEMSKTin järjestämää Le Monte-en-L’Air -kirjakaupassa pidettävää tapahtumaa varten. Illan aikana Taina Hakala luki katkelman teoksestaan Ajan kulumisesta sekä suomeksi että ranskaksi. Lukuesityksen jälkeen tarjolla oli juotavaa ja pikkusyötävää ja aikaa keskustella ja tutkia kirjakaupan mahtavaa sarjakuva ja zineosastoa. Suositus tälle kirjakaupalle jos liikkuu Pariisissa päin!
Kiitos Koneen Säätiölle matkan tukemisesta! Oli mahtavaa päästä osallistumaan festareille ja järjestämään ohjelmaa osana The International Girl Gangia ja ennenkaikkea tutustua uusiin feministisiin sarjakuvatoimijoihin eri puolilta maailmaa. #rohkeatekijä #intlgirlgang
Muiden Int’l Girl Gangin jäsenten postauksia tapahtumasta:
Taina Hakalan matkaraportti
Broken Frontier -nettilehti sarjakuvasta (englanniksi)
Johanna Schipper Questioning Sexism in Comics -seminaaripäivästä (ranskaksi)
Ranskalainen feministinen sarjakuvaverkosto Créatrices de bd contre le sexisme
edit 3.3. 2017: lisätty linkkejä